Ga naar de inhoud

Part Two after One

Een onderstel, een basis waarop alles is gebouwd, deze vond ik. Het is hartje winter, de verwachtingen zijn sneeuw en ik besluit om naar het verre zuiden van Limburg te rijden waar ik het onderstel van een stacaravan (1986) kan ophalen.

De opbouw is al verwijderd, wat rest is het frame en de banden. De reis heen en terug is mooi, tussen een glooiend landschap en een bewolkte lucht. Een dag later is Limburg gehuld in een mooi wit laagje sneeuw. Met dit onderstel als basis maak ik de ontwerpen opnieuw en passend op de afmetingen van het frame.

Dan komen andere uitdagingen voor de rest van de materialen. Speuren, dus ogen en oren de kost geven.

Zo kom ik aan framehout, het is afkomstig van een aanbouw die is afgebroken. Krijg ik ijzer om de basis te verbreden. Dubbelglas HR++ voor ramen en deur, het is een verkeerde bestelling geweest en het verdwijnt bijna in de afvalcontainer. Maar gelukkig bespaar ik dit afval, en heeft het een tweede “nieuw” leven. Ik fiets in Weert langs een bedrijfspand en weet dat de sloper zijn werk doet terwijl mijn ogen de steenwol zien. Ik spreek de uitvoerder, hij is zelfs blij met mij en ik haal de dag later 50 m2 isolatie op. Ik krijg van een vriend grote aluminium platen die over zijn. Zo kan ik de onderzijde onderhoudsvrij en weerbestendig maken. Ik kan ook nog reststukken bitumen dakbedekking ophalen. En zo komen alle materialen door tijd en toewijding bij elkaar. Wat echter nog ontbreekt is de betimmering voor binnen- en buitenzijde, maar ik heb geduld en geef signalen af aan mensen die hier iets mee kunnen. En ja, zo gebeurt het dat ik maar liefst 90 m2 geschilderde delen krijg die afkomstig zijn van seniorencomplex in mijn eigen woonplaats. Sommige van deze materialen hebben aandacht nodig. Metaal wordt ontdaan van roest en geconserveerd, balkhout spijkervrij gemaakt en uiteinden hebben door tijd geleden en worden weggezaagd, de geschilderde delen worden aangepast om zowel binnen als buiten te kunnen gebruiken en worden blank geschuurd. Ramen en deuren worden gemaakt…

Heb ik dan geen investeringen gehad?
Jazekers…want voor niets gaat de zon op, echter mijn allergrootste investering is tijd.

Tijd, dé grote vriend!

End of part two